Sosyal Medya

Dünya

Ferguson’da polis memuru aklandı

ABD'nin Ferguson kasabasında mahkeme, 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Açıklamanın ardından Ferguson'da olaylar çıktı.



Öldürülen siyah genç Michael Brown'ın ailesi "karardan büyük hayal kırıklığı duyduklarını ancak yapılacak protesto gösterilerinin barışçıl bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesini" istediler.

Kararın ardından baÅŸta Ferguson olmak üzere birçok ABD kentinde gösteriler düzenleniyor. Polis, Ferguson'daki göstericileri dağıtmak için gaz bombası kullandı. Gösterilerin baÅŸladığı noktalarda geniÅŸ güvenlik önlemleri alınıyor. 

New York'ta Union Square'da toplanan yaklaşık bin kiÅŸilik topluluk, kararın açıklanmasının ardından polis barikatını yararak Wall Street yönüne doÄŸru yürüyüÅŸe geçti.

Nasıl vuruldu?

Michael Brown ve arkadaşı Dorian 9 AÄŸustos günü sokakta yürüyorlardı. Arkalarından gelen polis memuru Darren Wilson iki arkadaÅŸtan trafiÄŸi engelledikleri gerekçesiyle kaldırıma geçmelerini istedi. Görgü tanıkları ikilinin polis aracına yaklaşıp ve Wilson’la tartıştıklarını, ardından da polisin silahını ateÅŸlediÄŸini anlatıyor.

Silah sesinin ardından Brown ve Dorian Johnson farklı yönlere kaçtı. Polis memuru Brown’ı takip edip silahla altı kez vurdu. Bu noktadan sonra tanık ifadeleri deÄŸiÅŸiyor. Polisin ellerini havaya kaldırmasını emrettiÄŸi Brown’ın bu emre uyduÄŸunu söyleyen ifadeler var. Wilson’ın polisin üzerine yürüdüÄŸü iddiası da var. Ferguson polisi olaydan sonra siyah gencin hırsızlık yaptığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. Ancak polis memurunun, Brown’ın hırsızlık yaptığından haberi olmadığı ortaya çıktı.  

Obama: Gösteriler barışçıl olmalı

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ferguson'da jürinin 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ı vurarak öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığına karar vermesinin ardından gösterilerin barışçıl ÅŸekilde yürütülmesini istedi.

Kararın açıklanmasının ardından Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen Obama, "bazı insanların bu karara katıldığını, bazılarının ise çok büyük hayal kırıklığına uÄŸradığını ve bu konudaki reaksiyonların anlaşılır olduÄŸunu" söyledi.

Barışçıl protesto çaÄŸrısında bulunan Michael Brown'ın ailesine katıldığını ifade eden Obama, "Michael Brown'un ailesi herkesten daha çok kayba sahip, onların bu isteklerini onurlandırmalıyız" diye konuÅŸtu. 

Obama, ABD'nin kanunlar ülkesi olduÄŸunun altını çizerek, karardan öfke ve hoÅŸnutsuzluk duyanlar olsa da Amerikalıların jürinin verdiÄŸi kararı kabul etmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Missouri'de olaÄŸanüstü hal

ABD'de siyah bir gencin öldürülmesiyle baÅŸlayan gerginliklerin yaÅŸandığı Missouri’de Vali Jay Nixon, olaylarla ilgili jürinin kararı öncesi 18 Kasım tarihinde olaÄŸanüstü hâl ilan etmiÅŸti.

St. Louis'de Ulusal Muhafız Birlikleri kritik binaları koruma altına alırken Vali Nixon, halka ''barış, karşılıklı saygı ve itidal'' çaÄŸrısında bulundu.

St. Louis Belediye BaÅŸkanı Slay de barışçıl protestolara müsade edileceÄŸini ancak özel mülke zarar verilmesine müsamaha gösterilmeyeceÄŸini belirtti. 

Polis memuru açığa alındı

St. Louis kentinin Ferguson kasabasında 9 AÄŸustos'ta Brown'ın, polis memuru Wilson tarafından defalarca vurulduktan sonra ölmesi, ülke genelinde protesto gösterileriyle birlikte ırk ayrımcılığı iddialarını beraberinde getirmiÅŸti. Olayın ardından polis memuru Wilson açığa alınmış ancak hakkında herhangi bir dava açılmamıştı.

St Louis Savcısı Bob McCulloch davayla ilgili daha önce yaptığı açıklamasında, jürinin Wilson'ın yargılanıp yargılanmamasıyla ilgili kararını Kasım ayının sonuna doÄŸru vereceÄŸini bildirmiÅŸti.

Daha önce de 14 vaka oldu

St. Louis Missouri Üniversitesi kriminoloÄŸu David Klinger'ın yaptığı derlemeye göre bu kentte 2004-2014 yılları arasında 14 vakada siviller polisler tarafından vuruldu ve öldürüldü. Ancak bu olayların hiç birinde polisler soruÅŸturmaya tabi tutulmadı. SoruÅŸturmalara engel olan ise Ä°çiÅŸleri Bakanlığı ve bölge savcılığı oldu. Ferguson kasabasındaki bu ölümle ilgili davanın neticesi önceki 14 vaka için de emsal teÅŸkil etmesi açısından önemliydi. Ferguson davasında polisin suçlu bulunması halinde bu soruÅŸturmaların da yeniden açılması ve davaya dönüÅŸmesi bekleniyordu. 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.